Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΗΜΗΣΗ


Στην Ελλάδα του 2014 θεωρείται πολυτέλεια να έχει κάποιος νέος δουλειά. Η βάση, η ασφάλεια, η –καλώς εννοούμενη- μονιμότητα είναι λέξεις δίχως αντίκρισμα για τη σημερινή νεολαία… οι νέοι έλληνες δεν έχουν βάση.. δεν έχουν μόνιμο σπιτικό, δεν έχουν πατρίδα. Πατρίδα στη πράξη. Πλέον διαθέτουμε μόνο καταγωγή. Διότι τα νέα παιδιά, καταδιώκονται από το κράτος και από τους νόμους. Το νεαρό της ηλικίας αποτελεί μόνο εμπόδιο πια στην Ελλάδα του πολιτισμού, της δημοκρατίας της ισονομίας.
Φυσικά, οι εργασιακές συνθήκες είναι γνωστές σε όλους μας: άγχος, ανασφάλεια για το αύριο και φυσικά ο πέλεκυς της επαπειλούμενης αντικαταστάσεως. Το επιχείρημα των απανταχού κακών εργοδοτών είναι ότι αν ο νέος εργαζόμενος δεν συμφωνήσει σε οποιαδήποτε παράλογη ή μη νόμιμη απαίτηση τους, είναι ότι θα τους διώξει, γιατί εκεί έξω υπάρχουν τόσοι άλλοι που παρακαλάνε για αυτή τη θέση εργασίας. Εκεί έξω, ήτοι στην ζήτηση εργασίας υπάρχουν άνθρωποι μορφωμένοι, όχι μόνο λόγω πτυχίων αλλά λόγω ψυχικής και πνευματικής καλλιέργειας, που φτάνουν σε σημείο να παρακαλάνε για μια δουλειά, η οποία δεν θα τους ζήσει αλλά θα τους βοηθήσει να εισφέρουν στην πατρική τους οικογένεια, που τους έχει ανάγκη.
Αν οι λέξεις φαίνονται μελοδραματικές, τα γεγονότα θα το επιβεβαιώσουν. Ο Ν. 4093/2012 αναφέρει τα εξής: 
  «Οι εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας καθορίζουν τους ελάχιστους μη μισθολογικούς όρους εργασίας, που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Βασικοί μισθοί, βασικά ημερομίσθια, κάθε είδους προσαυξήσεις αυτών και γενικά κάθε άλλος μισθολογικός όρος, ισχύουν μόνο για τους εργαζόμενους που απασχολούνται από εργοδότες των συμβαλλομένων εργοδοτικών οργανώσεων και δεν επιτρέπεται να υπολείπονται του νόμιμου …..
  3. Μέχρι τη λήξη της περιόδου οικονομικής προσαρμογής που προβλέπουν τα Μνημόνια που προσαρτώνται στο ν. 4046/2012 και οι επακολουθούσες τροποποιήσεις αυτών καθορίζεται ο νόμιμος κατώτατος μισθός υπαλλήλων και το ημερομίσθιο εργατοτεχνιτών ως εξής:
  (α) Για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ.
  (β) Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.»
Αν αφήσουμε κατά μέρος την ξύλινη και αποκρουστική γλώσσα των νομοθετημάτων, καθημερινότητα γνωστή σε όλους μας: όσοι νέοι κάτω των 25 ετών δεν ανήκουν στο 59,2% ποσοστό ανεργίας (Eurostat, Οκτώβριος 2013) πληρώνονται με 460 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας στους νέους άνω των 25 ετών ανέρχεται στο  25,8%  (Eurostat, Σεπτέμβριος 2013) με το μηνιαίο ποσό που τους αντιστοιχεί να ανέρχεται στα 485 ευρώ κάθε μήνα! Και μιας και αυτή η εξαθλίωση των μισθολογίων δεν ήταν αρκετή, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών το Κέντρο Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών, δηλαδή το συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης για θέματα που άπτονται της οικονομικής ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας , φέρεται να προτείνει – μεταξύ άλλων – την απασχόληση νέων ανέργων, ηλικίας έως 24 ετών, ακόμα και χωρίς μισθό για διάστημα έως ένα έτος, υπό την μορφή της εξειδίκευσης στο εκάστοτε επάγγελμα!
Η χώρα μας, ήτοι ο κρατικός μηχανισμός αυτής, είναι ανάλγητη και ασυμβίβαστη στον καθημερινό ψυχικό μας πόνο. Όλα μετρώνται και καθορίζονται βάσει μαθηματικών τύπων, εξισώσεων και οικονομικών όρων, χωρίς πουθενά να προβλέπεται το αυτονόητο: ο ανθρώπινος παράγοντας, όλοι εμείς οι οποίοι καλούμαστε να συμμορφωθούμε στα αλλεπάλληλα νέα δυσνόητα μέτρα.
Η μόνη διέξοδος των νέων σήμερα είναι η φυγή στο εξωτερικό. Οπουδήποτε, εκτός Ελλάδας. Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αναφέρουν το 2011 ως την «αποφράδα» χρονιά για τη μαζική έξοδο των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό. Μάλιστα, όσοι, παίρνουν τη μεγάλη απόφαση αποτελούν πράγματι την πνευματική αφρόκρεμα της χώρας, καθώς το 85% έως 89% είναι πτυχιούχοι, στο δείγμα των Ελλήνων ειδικά οι πτυχιούχοι φτάνουν το 89%.

Συγκεκριμένα, το 24,5% των Ελλήνων είναι μηχανικοί, με σπουδές στα Oικονομικά και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (22,3%), σε Πληροφορική και Επιστήμη των Υπολογιστών (19%), στα Μαθηματικά (12%) και στις Κοινωνικές Επιστήμες (12%). Οι ηλικίες αυτών ποικίλλουν: το 48% δεν έχει κλείσει ακόμα τα 30, ενώ το 49% είναι από 31 έως 45 ετών. Ζούμε το περίφημο brain drain, το οποίο ορίζεται ως εξής: η Διαρροή εγκεφάλων, ή την ανθρώπινη φυγή κεφαλαίων, είναι ένα τσιτάτο που περιγράφει την αποχώρηση ή την μετανάστευση ατόμων με τεχνικές δεξιότητες ή γνώσεις από τις οργανώσεις, βιομηχανίες ή γεωγραφικές περιοχές.
Η χρονιά που ξεκινάει το είναι το 2011, με το φαινόμενο να φτάνει στο αποκορύφωμά του το 2012 και να συνεχίζεται σε έντονους ρυθμούς. Οι χώρες όπου εγκαθίστανται οι Έλληνες είναι η Μ. Βρετανία (25%), η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ελβετία και οι ΗΠΑ. «Ωστόσο, αναλογικά με την καταγεγραμμένη ανεργία, ειδικά στην Ελλάδα και την Ισπανία, ο έως τώρα αριθμός των μεταναστών δεν είναι τόσο εντυπωσιακός», υπογραμμίζει η δρ Γρώπα.

Η Ελλάδα αργοσβήνει όχι μόνο λόγω των πολιτικών κτηνωδιών που καθημερινά συντελούνται, αλλά κυρίως λόγω του θανάτου των κυττάρων της, λόγω της αιμορραγίας της από την μετανάστευση των νέων ανθρώπων. Συνεχής η αποδήμηση των νέων ανθρώπων για κλίματα πιο φιλόξενα, πιο ικανά να τα φιλοξενήσουν. Η χώρα μας θα καταντήσει χώρα γερόντων που μαζί με τα απανταχού θαυμαστά μαρμάρινα μνημεία θα ατενίζουν τον ψυχρό και εντυπωσιακό ήλιο της δικαιοσύνης της χώρας μας...

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ και επαυξάνω! Συντελείται ένα έγκλημα κατά της νεολαίας, κατά της υπόστασης της χώρας και του μέλλοντός της, που οφείλουμε να σταματήσουμε άμεσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή